Belastingzaak De Gucht: "Ik zou dat morgen terug doen"

Print
Belastingzaak De Gucht: "Ik zou dat morgen terug doen"

Belastingzaak De Gucht: Ik zou dat morgen terug doen

Europees Commissaris Karel De Gucht herhaalt dat hij niet in de fout is gegaan door brieven naar een topambtenaar van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) te sturen over zijn belastingdossier. "Ik zou dat morgen terug doen", zei hij in Terzake.

Afgelopen weekend raakte bekend dat De Gucht brieven stuurde naar de overste van BBI-controleur Karel Anthonissen over zijn dossier. De Gucht ontkende zondag nog dat hij op die brieven ooit antwoord kreeg, maar dinsdag bleek dat er wel degelijk reactie is gekomen. Volgens De Tijd kreeg De Gucht op die manier een intern document in handen waarmee hij kon procederen tegen de BBI. De Guchts advocaten zeiden dinsdag al dat alle stukken die ze gebruikten in die procedure kwamen door inzage in het administratief dossier en via de wet op de openbaarheid van besturen.

De Gucht zelf blijft erbij dat hij geen druk heeft uitgeoefend, maar geeft toe dat er wel antwoord kwam. "Blijkbaar is op die laatste brief antwoord gekomen. Maar er zijn geen stukken overgemaakt. Voor mij mag iedereen dat administratief dossier van a tot z lezen. Dan zou men kunnen zien hoe mijnheer Anthonissen mij drie jaar lang gepest heeft".

Dat hij die brieven stuurde met zijn titel "minister van staat" in de hoofding, speelt volgens De Gucht geen rol. "Het enige voordeel van een minister van staat is dat hij een gratis begrafenis krijgt", zei De Gucht. Een voorkeursbehandeling kreeg hij niet, integendeel. "Ik ben door mijnheer Anthonissen zo behandeld net omdat ik een politicus ben".

De Gucht herhaalde dat hij het recht heeft zich tegen de aanvallen te verdedingen. "Ik zou dat morgen terug doen. Ik heb dat overigens niet alleen in brieven gedaan, maar ook op televisie".

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (s.a) eist intussen volledige klaarheid. Hij betreurde dinsdag "dat een eurocommissaris onwaardheden vertelt". De Gucht is niet onder de indruk. "Crombez zou beter wat minder lichtzinnig uitspraken doen over dit dossier".

Lees ook De Gucht: "Op geen enkel moment sprake van hulp binnen de BBI"

Foto VRT