Vermoedelijke wegpiraat E314 riskeert 2,5 jaar cel voor miljoenenfraude

Print
Het Brusselse parket-generaal heeft dinsdag een gevangenisstraf van 30 maanden gevorderd voor Curd V., de vermoedelijke wegpiraat van de E314.

De man zou tussen 1999 en 2002 met zijn bouwfirma ZIB voor 3,7 miljoen euro gefraudeerd hebben door onterecht btw terug te trekken. Met dat geld zou hij een luxueus leven geleid hebben en onder meer een Ferrari geleased hebben. De man zelf ontkende bij monde van zijn advocaat alle beschuldigingen en vraagt de vrijspraak.

V. nam in 1992 samen met een partner de nv ZIB over, maar in 2002 ging het bedrijf failliet. In het onderzoek dat op dat faillissement volgde kwam volgens het openbaar ministerie naar boven dat het bedrijf zich jarenlang had schuldig gemaakt aan btw-fraude.

Zo zou ZIB valse facturen opgemaakt hebben op naam van minstens 12 fictieve leveranciers om vervolgens de btw op die facturen terug te trekken. Het bedrag dat zogezegd aan die leveranciers werd betaald, werd gecompenseerd door andere facturen, waaruit moest blijken dat diezelfde fictieve bedrijven ook klanten waren.

Volgens enkele voormalige boekhouders van ZIB zou dat systeem al minstens vanaf 1996 bestaan hebben maar het openbaar ministerie vervolgt V. en zijn partner enkel voor de periode tussen 1999 en 2002, waarin ze voor 3,7 miljoen zouden gefraudeerd hebben.

V.'s advocaat, meester Tom De Schuyteneer, hield voor dat minstens vijf van de twaalf zogenaamd fictieve bedrijven wel degelijk bestonden en dat uit briefwisseling bleek dat ZIB er wel degelijk handel mee had gedreven. De verdediging vroeg dan ook de vrijspraak. "Als de feiten toch zouden bewezen zijn, moet een eenvoudige schuldigverklaring volstaan omdat de redelijke termijn overschreden is", klonk het. Het proces wordt op 2 september voortgezet.

Lees ook Wegpiraat E314 veroordeeld tot 26 maanden cel voor agressie

Foto VTM