De Gucht: "Op geen enkel moment sprake van hulp binnen de BBI"

Print
De Gucht: "Op geen enkel moment sprake van hulp binnen de BBI"

De Gucht: Op geen enkel moment sprake van hulp binnen de BBI

Eurocommissaris Karel De Gucht ontkent dinsdag met klem dat hij hulp kreeg van binnenuit in de fiscale zaak waarin hij verwikkeld was. Alle documenten die in de procedure zijn aangewend, kreeg hij slechts onder ogen door het administratief dossier bij de Bijzondere Belastinginspectie in te kijken, stellen zijn advocaten.

"Het is manifest onjuist dat de heer Philipsen welkdanig document van het dossier heeft overgemaakt aan onze cliënten", aldus de advocaten. Ze reageren daarmee op het bericht dat BBI-topman Frank Philipsen De Gucht een intern document zou hebben doorgespeeld, zoals moet blijken uit een aantal e-mails en een brief van de belastingadministratie.

"Onderzoek onterecht"

Bovendien heeft "de hetze over de brieven" geen enkele betekenis gehad in de beslissing van het Gentse hof van beroep, onderstrepen advocaten Victor Dauginet en Bruno Cardoen.

De uitspraak van het hof was ook geen procedurele uitspraak, maar wel degelijk "een uitspraak ten gronde die onze cliënten geheel en al vrijpleit", merken ze op. "Het hof stelt in alle duidelijkheid dat de BBI geen fraudeonderzoek had mogen starten, laat staan een bankonderzoek lanceren", luidt het.

"Niets abnormaals"

De Guchts advocaten noemen het voorts "normaal" dat de Open Vld'er "zich richt tot de superieuren van een ambtenaar die geen verdere garanties kon bieden voor een eerlijke behandeling van het dossier". Ook in de fiscale directie van directeur Karel Anthonissen werd dat volgens hen zo aangevoeld.

De Gucht en zijn advocaten stellen zich tot slot vragen bij de motieven van de mensen die "ruchtbaarheid willen geven aan brieven en documenten die geen enkele invloed op de zaak hebben gehad". "Wat lijkt het toch moeilijk te zijn zich neer te leggen bij een arrest van het hof van beroep dat een uitspraak heeft gedaan over de vraag of er enig verwijt was, en dat daar een duidelijk antwoord heeft op gegeven", besluiten ze.

Lees ook: FOD Financiën onderzoekt lekken van e-mails in zaak-De Gucht

Belga, archieffoto