Omgedraaide pijlen moeten files sterk doen afnemen

Print

Omgedraaide pijlen moeten files sterk doen afnemen

Pijltjes die omhoog wijzen in plaats van omlaag. Die kleine aanpassing op de blauwe borden boven de autowegen kan de files met een halfuur inkorten, zo blijkt uit Nederlands onderzoek. In Antwerpen loopt een proefproject, zo bericht Het Laatste Nieuws dinsdag.

Enkele Nederlandse ingenieurs hadden bedacht dat pijlen die naar beneden wijzen - zoals nu op alle blauwe borden in Vlaanderen - iets vertellen over de bestemming op dát moment en op dié plaats, terwijl pijlen die naar boven wijzen iets zeggen over wat er aankomt over een langere afstand. "Met de nieuwe bewegwijzering stellen we vast dat de gemiddelde rijsnelheid toeneemt met 10 kilometer per uur, dat de file een halfuur eerder afneemt en dat de weggebruiker zich veel beter geïnformeerd voelt", zegt Esther de Graaf van Rijkswaterstaat in Nederland.

Nederland is nu alle borden boven de autowegen aan het vervangen. De verandering is intussen ook in Duitsland en Zweden ingezet.

Eerste aanpassing aan Antwerpen-Zuid

Op het autowegenknooppunt Antwerpen-Zuid zijn de eerste borden met naar omhoog wijzende pijlen in Vlaanderen te zien. "Het klopt dat we daar een proefproject draaien naar Nederlands model", aldus Ilse Luypaerts van Wegen en Verkeer. Het proefproject is enkele weken geleden gestart en zal nog een aantal maanden lopen. Het is nog te vroeg voor gevolgtrekkingen. Nadien volgt een evaluatie.

Als het proefproject positief uitdraait zullen niet zomaar alle borden vervangen worden, ook gezien de kostprijs van zo'n operatie, zegt Luypaerts in een reactie aan Belga. In de eerste plaats zullen cruciale plaatsen sneller aangepakt worden.

Foto's Dirk Kerstens
boven: de nieuwe situatie met de naar boven gerichte pijlen
onder: de oude situatie met de naar onder gerichte pijlen