Zesentwintig doden door CO-vergiftiging in 2013

Print
Zesentwintig doden door CO-vergiftiging in 2013

Zesentwintig doden door CO-vergiftiging in 2013

Vorig jaar zijn bij 538 ongevallen door koolstofmonoxide 1.251 slachtoffers gevallen, onder wie 26 dodelijke slachtoffers. Dat meldt het Antigifcentrum dinsdag. In 2012 vielen 1.240 slachtoffers, onder wie 23 doden.

Sinds 1995 daalt het aantal slachtoffers, aldus het Antigifcentrum. Dat komt door meer preventie, maar ook omdat de toestellen veiliger worden.

De meeste ongevallen gebeuren door problemen met toestellen die water verwarmen. Vorig jaar gebeurde een kwart van de koolstofmonoxidevergiftigingen dan ook in de badkamer. "We merken dat het vooral de individuele toestellen zijn die voor problemen zorgen. Centrale verwarmingsinstallaties worden namelijk vaak geplaatst in onbewoonde ruimtes", aldus het Antigifcentrum, dat het belang benadrukt van een goede ventilatie. Bovendien wordt aangeraden de verwarmingstoestellen elk jaar na de winter te laten nakijken en de toestellen te laten vervangen die niet over een veiligheidsmechanisme beschikken.

Het Antigifcentrum kreeg vorig jaar in totaal 53.588 oproepen, dat zijn er ongeveer 147 per dag. 83 procent van de oproepen had te maken met reacties op het contact met irriterende producten.

Belga
Foto Reporters