Labille vraagt vergiffenis aan families van vermoorde para's

Print
Labille vraagt vergiffenis aan families van vermoorde para's

Labille vraagt vergiffenis aan families van vermoorde para's

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Jean-Pascal Labille heeft dinsdag in persoonlijke naam "vergeving" gevraagd aan de families van de 10 Belgische blauwhelmen die op 7 april 1994 zijn vermoord in Kigali. Labille bracht ook hulde aan de inspanningen die de Belgische para's hebben gedaan bij het begin van de Rwandese genocide nu 20 jaar geleden.

"We moeten erg fier zijn, erg fier, op wat onze militairen hier in afschuwelijke omstandigheden hebben gerealiseerd", zo zei Labille op een herdenkingsplechtigheid voor de 22 Belgische slachtoffers (10 militairen en 12 burgers) van de Rwandese genocide in 1994.

Nobel

"Om hen te huldigen wil ik in persoonlijke naam vergeving vragen aan jullie (families van de slachtoffers, red.) en aan alle militairen. Die mannen hebben hun leven gegeven om levens te redden. Wat is er nobeler?" aldus Labille op de plechtigheid in Camp Kigali, het kamp waar de 10 Belgische para's om het leven kwamen bij een aanval van Rwandese militairen.

Zonder namen te noemen hekelde Labille het "onverantwoordelijke" en "laffe" gedrag van sommigen bij het uitbreken van de Rwandese volkerenmoord. Volgens Labille hebben "de internationale gemeenschap en te veel politieke verantwoordelijken" toen hun verantwoordelijkheid ontvlucht.

Belga, foto Belga