De Gucht had wel succes met BBI-brieven

Print
De Gucht had wel succes met BBI-brieven

De Gucht had wel succes met BBI-brieven

De brieven die eurocommissaris Karel De Gucht naar de grote baas van de Bijzondere Belastinginspectie stuurde over zijn belastingdossier, hebben ook iets opgeleverd. Dat blijkt uit mails en nog een vierde brief die De Tijd kon inkijken.

Afgelopen weekend onthulde de krant al dat De Gucht eind 2012 en midden 2013 drie brieven naar de top van de BBI had gestuurd om zijn beklag te doen over de Gentse BBI-directeur Karel Anthonissen die aan een belastingdossier tegen De Gucht aan het werken was.

In "De zevende dag" zei De Gucht dat hij het recht had om die brieven te schrijven. "Ik had het recht om mij kwaad te maken, net zoals elke burger in dit land." Volgens De Gucht waren de brieven niet als intimidatie bedoeld en heeft hij er ook geen antwoord op gekregen. "Dat stoort me ook niet. Het waren boodschappen", zei hij.

Maar volgens De Tijd heeft De Gucht wel degelijk antwoord gekregen en zouden zijn brieven ook niet zonder gevolgen gebleven zijn. Uit een aantal e-mails en een vierde brief die de krant van de belastingadministratie in handen kreeg, moet blijken dat De Gucht met de hulp van BBI-topman Frank Philipsen een intern document in handen kreeg waarmee hij later kon procederen tegen de BBI.

Wanneer Anthonissen de kwestie ontdekt doet hij zijn beklag in een mail aan Philipsen: "Het moet mij van het hart dat wij ons in deze zaak niet gesteund voelen, wat op zich niet erg is, ware het niet dat wij ons niet alleen door De Gucht belaagd weten, maar ook door de hiërarchie." Anthonissen spreekt nadien ook van "een dolksteek" en beschuldigt Philipsen er in een mail van dat hij "bezweken is voor gevlei en dreigementen".

Ook het verzoek van De Gucht om Anthonissen van de zaak te halen, zou uiteindelijk tot actie van de BBI-top hebben geleid. De top zou herhaaldelijk aan Anthonissen hebben gevraagd om afstand te doen van het dossier, maar die weigerde.

Belga, Archieffoto