Elf procent opslag voor Belgische topmanagers

Print
Elf procent opslag voor Belgische topmanagers

Elf procent opslag voor Belgische topmanagers

De topmanager van een groot Belgisch beursgenoteerd bedrijf verdiende in 2013 gemiddeld 2,2 miljoen euro. Dat is 11,2 procent meer dan in 2012, zo schrijft De Tijd dinsdag op basis van de remuneratieverslagen van de 17 Bel20-bedrijven die hun jaarverslag over 2013 al hebben gepubliceerd.

De gemiddelde remuneratie van de topmanagers in ons land staat opnieuw op het peil van 2006, voor het begin van de financiële crisis. Vooral in 2008 en 2012, toen de crisis zwaar huishield in de economie en de winsten van de bedrijven onder druk zette, daalden de salarissen van de toplui. Maar stilaan gaat het weer beter.

De winsten van de beursgenoteerde bedrijven in ons land dikten vorig jaar met 20 procent aan, berekende De Tijd eind maart. En hogere winsten geven in een aantal gevallen aanleiding tot hogere bonussen. De gemiddelde bonus steeg vorig jaar met 30 procent tot 737.574 euro. Dat komt overeen met driekwart van het gemiddelde vaste salaris.

De beste betaalde topmanager in België was vorig jaar, net als in 2012, Carlos Brito (foto) van AB InBev. Zijn totale remuneratie bedroeg 4,7 miljoen euro. Hij wordt op de voet gevolgd door UCB-topman Roch Doliveux, die 4,4 miljoen euro in zijn salariszakje vond. De best betaalde toplui in België zijn dus buitenlanders: Brito is een Braziliaan, Doliveux een Fransman.

Belga, Archieffoto