thumbnail: null
thumbnail: null

Crossing Border Antwerpen kapt ermee

De Antwerpse editie van het festival Crossing Border houdt op te bestaan. Het festival uit Den Haag dat muziek en het gesproken woord verbindt, vond de jongste vijf jaar plaats in de Arenbergschouwburg.

jrosquin

Crossing Border Den Haag is zo groot geworden dat het festival over vijf dagen wordt gespreid. En dat vormt een onoverkomelijk probleem voor de Arenbergschouwburg. “De beslissing is niet in één dag genomen. Het is ook in onderling overleg gebeurd met de Arenberg en Antwerpen Boekenstad”, zegt organisator Louis Behre.

“Maar logistiek is het echt niet meer mogelijk. In Den Haag treden 120 groepen op. Vijftig artiesten in Antwerpen zetten, is al een probleem. Het is een beslissing die ik met een bloedend hart neem en die door iedereen wordt betreurd.”

Je zou kunnen zeggen dat de Arenbergschouwburg niet de enige concertzaal is in Antwerpen. Daar wil de organisator niet van weten. “Vanaf het begin zijn we door de ploeg van de Arenberg met open armen ontvangen. Die mensen zijn ook op financieel vlak tot het uiterste gegaan om van Crossing Border Antwerpen een succes te maken. Het zou van slechte smaak getuigen om dan voor een andere locatie te kiezen.”

Mumford & Sons en Michael Madsen

De affiche van Crossing Border herbergde de jongste jaren onder meer de naam van Reservoir Dogsacteur Michael Madsen of auteur Elmore Leonard. Op muzikaal vlak was het concert van Mumford & Sons in de kleine bovenfoyer memorabel. “Er waren wel meer hoogtepunten. Mumford & Sons in 2009 was zo’n voorbeeld. Die band had natuurlijk in de grote zaal moeten staan. Voor de mensen die erbij waren, blijft het wel een mooie herinnering.”

DP Foto's boven: zanger Steve Earle (links) en schrijfster Suze Rotolo die wordt geïnterviewd door Kristien Hemmerechts op de eerste Antwerpse editie van Crossing Border in 2009. Foto onder: amateurbeelden uit 2010 van een stomdronken Hollywoodacteur Michael Madsen die na zijn performance zelf achter de bar van de Arenberg dook en later op de avond nog in het ziekenhuis belandde na een val.

www.crossingborder.be

Lees ook: Stomdronken Michael Madsen breekt vier ribben in Antwerpen