N-VA wil in Vlaamse én federale regering

Print
N-VA wil in Vlaamse én federale regering

N-VA wil in Vlaamse én federale regering

De N-VA wil na de verkiezingen het initiatief nemen om de Vlaamse regering te vormen, en de partij wil ook absoluut in de federale regering. Dat zegt partijvoorzitter Bart De Wever maandagavond in "Reyers politiek", de vakantieversie van "Reyers laat" op Canvas. De Wever wil ook beletten dat de N-VA van de macht wordt uitgesloten.

"We zitten in een heel speciale situatie, misschien wel op een historisch keerpunt. We gaan dat mandaat van de kiezer vragen en alle verantwoordelijkheden opnemen die we krijgen", zegt de partijvoorzitter. "We zullen, voor wie daaraan twijfelt, heel graag het initiatief nemen om een Vlaamse regering te maken en eigenlijk willen wij ook de federale regering in. De grootste fout die we kunnen maken, is ons van de macht te laten verdrijven, waarbij de andere partijen gaan proberen ons uit te zweten."

De Wever zegt in de uitzending voorts dat identiteit erg belangrijk is voor de N-VA om een gemeenschap te maken. "Wij geloven niet in liberalisme, wij geloven zeker niet in de staat, wij geloven wel dat een groep mensen aan mekaar vastgeklonken is, lotsverbonden is, omdat ze samen op een lapje grond wonen, een gemeenschappelijk verleden hebben, een cultureel patroon hebben dat hen aan elkaar bindt en omdat ze samen een democratie maken. Voor ons is dat Vlaanderen", stelt De Wever.

Op de ideologische kaart plaatst De Wever de N-VA in het conservatieve kwart, aan de grens met het liberalisme. Hij merkt op dat de term "conservatieven" tegenwoordig een negatieve bijklank heeft, maar dat hij bedoelt dat de N-VA een gemeenschapspartij is die - wat de theorie van welvaartscreatie betreft - vlak naast de liberale theorie zit.

Belga