Vis noch vlees

Print
De Belgische supermarkten gaan de totalen op de kastickets niet afronden. Ze vrezen namelijk dat wanneer de afronding naar onder moet gebeuren, de klanten met contant geld zullen betalen. En dat wanneer de afronding in principe naar boven zou moeten gebeuren, ze dan met maaltijdcheques en betaalkaarten gaan betalen omdat in dat geval er niet mag afgerond worden. Gebeurt dit systematisch door de klanten, dan kan dat de supermarkten jaarlijks 1,5 miljoen euro kosten gezien het grote aantal betalingen.

De beslissing van de supermarkten om niet mee te doen aan de afronding van de kastickets, maakt dat de regeringsbeslissing over de afschaffing van de muntjes van één en twee eurocent in feite zonder grond is. Logisch, het was een vis noch vlees-beslissing.

Op vraag van Unizo en Comeos stelde minister van Financiën Koen Geens voor om die kleine muntjes af te schaffen. In principe had dat een nul-operatie moeten zijn voor zowel klanten als handelaars. Een experiment in 2008 in Waregem en Visé toonde dat trouwens aan. Het leidde niet tot prijsverhogingen. Zowel consumenten als handelaars waren tevreden dat ze van die kleine euromuntjes verlost waren. Maar het voorstel van minister Koen Geen stuitte op een veto van de PS. Waarop de regering een compromis uitwerkte. Dat kan men als volgt samenvatten.

- Er wordt afgerond tot 5 cent. Bedragen die eindigen op 1, 2, 6 en 7 cent worden naar onder afgerond. Bedragen die eindigen op 3, 4, 8 en 9 cent worden naar boven afgerond. - Handelaars mogen de totalen op de kastickets afronden, maar ze zijn dat niet verplicht. - Afrondingen mogen enkel bij contante betalingen, niet wanneer men betaalt met een betaalkaart of een elektronische maaltijdcheque.

- Betalingen van medicamenten mogen nooit afgerond worden, ook niet bij betalingen in cash. - Vanaf 1 juni mogen de handelaars op vrijwillige basis afronden. Na twee jaar volgt een evaluatie. - De muntjes van 1 en 2 cent blijven een wettelijk betaalmiddel. Ze verdwijnen dus niet. Kunt u nog volgen?

De regering Di Rupo heeft altijd gezegd dat ze tot het gaatje zal regeren en de beslissingen nemen die nodig zijn. Het minste wat men dan mag verwachten, is dat ze eenduidige beslissingen neemt die voor iedereen duidelijk zijn. Blijkbaar is dat in het licht van de komende verkiezingen niet meer mogelijk. De beslissing over de euromuntjes is daar een mooi voorbeeld van. In dat geval is het beter om geen beslissing te nemen en het probleem door te schuiven naar de volgende regering. Iets wat de facto nu ook zo zal zijn.

Eric DONCKIER