Bijensterfte nergens in Europa zo hoog als in België

Print
Bijensterfte nergens in Europa zo hoog als in België

Bijensterfte nergens in Europa zo hoog als in België

De bijensterfte lag in de winter van 2012-2013 in geen enkel Europees land zo hoog als in België. Dat blijkt uit een studie die maandag werd gepubliceerd. Liefst 33,6 procent van de bijen haalde de lente niet.

Europees commissaris voor Gezondheid Tonio Borg kon maandag nochtans een gematigd positief verhaal vertellen. In de zeventien onderzochte lidstaten lag de sterfte gemiddeld minder hoog dan verwacht. Bijen zijn onder meer belangrijk voor de bestuiving in de landbouw. Vorig jaar nam de Europese commissie nog het besluit om vier pesticiden te verbannen die de bijenpopulaties schaden.

De studie van vorige winter toont een duidelijk verschil tussen het noorden en het zuiden van Europa. In Griekenland, Italië, Spanje, Hongarije en Slowakije stierf minder dan 10 procent van de bijen, een percentage dat als acceptabel wordt beschouwd.

Zorgwekkend

Denemarken, Zweden, Finland, Estland en Groot-Brittannië overschreden de kaap van 20 procent, wat als onrustwekkend wordt gezien. De hoogste mortaliteit werd waargenomen in België: met 33,6 procent meer dan een derde van de populatie.

Voor het onderzoek werden 32.000 gekweekte kolonies bestudeerd. Naar de wilde bijen werd niet gekeken, hoewel hun situatie nog zorgwekkender is, aldus Tonio Borg.

Afgelopen winter werd de studie herhaald.