Nederlandse pater in Syrië vermoord

Print
Nederlandse pater in Syrië vermoord

Nederlandse pater in Syrië vermoord

De Nederlandse pater Frans van der Lugt is maandagochtend in de Syrische stad Homs vermoord. Gewapende mannen ontvoerden hem uit het huis van de paters jezuïeten en schoten hem twee kogels door het hoofd. Dat heeft secretaris Jan Stuyt van de Nederlandse Orde van de Jezuïeten laten weten.

Van der Lugt, die op 10 april 1938 in Den Haag was geboren, vertrok bijna 50 jaar geleden naar Syrië. Hij werkte in Homs met jongeren met een beperking en zorgde voor de zwakken die door het geweld hun buurt niet konden ontvluchten. De priester verbleef in een pand van de Jezuïeten in de wijk Bustan al-Diwan. Het is een deel van Homs, 135 kilometer ten noorden van Damascus, dat door jihadisten en andere strijders is ingenomen. Troepen van president Bashar al-Assad belegeren het oude stadsdeel.

"Zee van pijn en dood"

Van der Lugt sprak begin dit jaar in een filmpje op het internet over de nijpende situatie in Homs. "Wij houden van het leven, we willen niet verdrinken in de zee van pijn en dood", zei hij in het Arabisch.

Volgens Stuyt en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten wilde de katholieke pater ondanks herhaalde verzoeken niet weg uit het stadsdeel. "Ik blijf bij mijn mensen. Ik ben de herder van mijn schapen", zei Stuyt enkele maanden geleden. Luidens gouverneur Talal al-Barazi van Homs hebben strijders van het extremistische al-Noesrafront de Nederlandse pater vermoord. Het Noesrafront is een vertakking van Al Qaida.

Belga, archieffoto