1.200 dokwerkers rumoerige kern op manifestatie in Brussel

Print
1.200 dokwerkers rumoerige kern op manifestatie in Brussel

1.200 dokwerkers rumoerige kern op manifestatie in Brussel

Met hun spandoek 'Dockers for a social Europe' liepen de Belgische havenvakbonden op kop van de betoging in Brussel, georganiseerd door het Europees Vakverbond. Over het algemeen verliep de betoging rustig. Toch moest de politie op verschillende plaatsen het waterkanon inzetten. De manifestatie kreeg voor de dokwerkers een extra dimensie na de uitspraak van Europa vorige week tegen de Belgische wet Major. De havenarbeiders eisen een socialer Europa en willen niet dat er geraakt wordt aan die wet, die de havenarbeid organiseert. De vakbonden willen dat het dokwerkersstatuut beschermd blijft. De politie telden 25.000 betogers. Volgens de organisatoren waren er ongeveer 40.000.

Brave betoging

De manifestatie is over het algemeen rustig verlopen. De rookbommen en bommetjes zorgden voor de sfeer. "Naar havennormen was dit een brave betoging", weet Bart Pierre, Antwerps havenarbeider. Op verschillende plaatsen tot rellen met de politie en kwam de frustratie van de havenarbeiders naar boven. Stenen en bommetjes vlogen regelmatig in de richting van de ordediensten. Er werden ook vuilbakken in brand gestoken.

"Ik heb vanaf het begin gezegd dat het moeilijk zou zijn om de dokwerkers in de hand te houden", zegt Marc Loridan, ABVV-topman. "De begrijpelijke frustratie nam bij sommigen de bovenhand. Nu zijn ze nog niet echt boos, maar als Europa en Fernand Huts verder blijven gaan, dan zal het nog meer escaleren." Het waterkanon werd ingezet om de gemoederen te bedaren. De politie gebruikte ook traangas. "Acht manifestanten en drie politiemensen werden naar het ziekenhuis overgebracht. Zestien andere betogers moesten ter plaatse verzorgd worden", meldt Ilse van de Keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene.

Wet-Major

In totaal waren er 1.200 Vlaamse dokwerkers aanwezig in Brussel. Onderweg scandeerden de menigte slogans als: 'Handen af van de wet-Major'. Voor velen was Fernand Huts van Katoen Natie de kop van Jut. De impact van de manifestatie op de avondspits was minder dan oorspronkelijk gedacht. Mensen hebben blijkbaar gehoor gegeven aan de oproep om Brussel te vermijden met de auto.

Jan Stassijns, foto JHs