Teken waren nog nooit zo talrijk

Print
Teken waren nog nooit zo talrijk

Teken waren nog nooit zo talrijk

In Nederland en België zijn nog nooit zoveel teken geteld. Wetenschapster Valerie Obsomer (ULC) schat het aantal gevallen van de ziekte van Lyme, als gevolg van een tekenbeet, op zo'n 15.000. De voorbije tien jaar waren er nooit zoveel teken. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Bij waren er geen grote tellingen, maar de situatie is goed te vergelijken met die in Nederland. Daar vangen vrijwilligers al zes jaar lang op elf vaste locaties teken. In 2013 vingen ze 16.500 teken, maar liefst 65 procent meer dan het gemiddelde van de laatste zes jaar. Ook bij ons is de stijging merkbaar. "We vangen al tien jaar teken in twee natuurgebieden bij Bokrijk. Gemiddeld hebben we er 20 per minuut, met uitschieters tot 60", aldus Maxime Madder, expert van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in de krant.

Teken tellen

Obsomer vraagt meer wetenschappelijke evaluatie, naar het Nederlandse voorbeeld. Ze is alvast zelf met een initiatief gestart op www.tekentiques.net. Mensen kunnen er laten weten of ze gebeten werden en of ze de ziekte van Lyme kregen.

Archieffoto