De Wever herhaalt: "Show me the money"

Print
De Wever herhaalt: "Show me the money"

De Wever herhaalt: Show me the money

Voorzitter van oppositiepartij N-VA Bart De Wever is niet onder de indruk van de uitleg van Open Vld-vicepremier Alexander De Croo over de besparingen van de federale regering. Volgens De Wever gaat het om "fantoombesparingen" en zijn de toegenomen uitgaven van de overheid gefinancierd met nieuwe belastingen.

In een debat met PS-voorzitter Paul Magnette plaatste De Wever vraagtekens bij de 22 miljard euro besparingen die de federale overheid heeft doorgevoerd. "Show me the money", klonk het.

Open Vld-vicepremier De Croo diende De Wever zondag in 'Het Nieuws' op VTM van antwoord: de uitgaven voor pensioenen en gezondheidszorg zijn gestegen en er is een lastenverlaging doorgevoerd. Volgens De Croo snapt De Wever niets van begroting, of misleidt hij de mensen.

De Wever kaatst nu de bal terug. "Buiten veel mist gespuid, heeft De Croo juist niets aangetoond. Opnieuw: 'Show me the money'. Het begrotingstekort ging van 13 miljard euro naar 9 miljard euro. Toch wordt er geschermd met 22 miljard euro besparingen. Hoe kan je dat in godsnaam verklaren? ", zegt hij in een mededeling.

"Over een ding heeft De Croo gelijk. De uitgaven zijn inderdaad nog toegenomen: onder de hele legislatuur met 0,6% bbp. Dat zeg ik niet, dat zegt de Europese Commissie. En dat staat in schril contrast met de rest van Europa. De 28 lidstaten verlaagden namelijk gemiddeld hun uitgaven met 0,5% bbp", gaat De Wever verder.

Volgens de N-VA-voorzitter heeft de regering de extra uitgaven gedekt met extra belastingen. "Niet met elders te besparen. Wel door een belastingtsunami die de overheidsinkomsten naar ongeziene hoogtes stuwde".