Een op de vijf speelpleinwerkingen gaat prijs verhogen

Print
Een op de vijf speelpleinwerkingen gaat prijs verhogen

Een op de vijf speelpleinwerkingen gaat prijs verhogen

Achttien procent van de speelpleinwerkingen in Vlaanderen zal deze zomer zijn deelnameprijs verhogen. Daarnaast zullen nog heel wat andere speelpleinwerkingen besparingen doorvoeren, zo blijkt maandag uit een onderzoek van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking (VDS). "De kern van de speelpleinwerking wordt bedreigd", klaagt de organisatie aan.

Volgens de enquête van de VDS bij 183 speelpleinorganisatoren, zullen in totaal vier op de tien speelpleinwerkingen deze zomer besparingen moeten doorvoeren en/of de deelnameprijs verhogen. Nog eens 14 procent overweegt te besparen.

Vooral het verhogen van de deelnameprijs baart de dienst zorgen. "Een lage deelnameprijs is noodzakelijk om de laagdrempeligheid waar speelpleinwerk voor staat te bewaren. Elke verhoging zorgt ervoor dat bepaalde ouders hun kinderen niet meer naar het speelplein kunnen sturen."

Vorming

Daarnaast maakt de VDS zich ongerust over de besparingen op de animatorenwerking. Zo is 9 procent van plan om te knippen in het budget voor animatorenwerking en 6 procent om onkostenvergoedingen te verlagen.

"Besparen op vorming, verbondenheid, aanwezigheid van verantwoordelijken is nefast voor de betrokkenheid binnen de werking en de kwaliteit op het terrein", zo waarschuwt de organisatie.

Voorts zet volgens het onderzoek 27 procent van de speelpleinwerkingen de schaar in het materiaalbudget, terwijl 10 procent de uitgaven voor uitstappen aanpast. Op 7 procent van de werkingen zal er tijdens pauzes enkel nog kraantjeswater worden aangeboden in plaats van frisdranken.

"Sommige besparingsmaatregelen raken de kern van speelpleinwerk", zo besluit de organisatie. "De VDS erkent dat middelen efficiënt ingezet moeten worden, maar wil lokale speelpleinbesturen ondersteunen om doordacht te knippen bij besparingen."

Vlaanderen en Brussel tellen 570 werkingen. Elke zomer spelen meer dan 147.000 kinderen op de speelpleinen.

Belga, Archieffoto TVG