Man zonder papieren redt drenkeling uit kasteelgracht

Print
Man zonder papieren redt drenkeling uit kasteelgracht

Man zonder papieren redt drenkeling uit kasteelgracht

Aan het Kasteelplein redde een 43-jarige asielzoeker zondagochtend een drenkeling uit het koude water van de kasteelgracht.

De Ethiopiër Tamrat Kassa was zondagochtend vroeg op weg naar de rommelmarkt. Toen hij op het Kasteelplein de brug naar het gerechtsgebouw passeerde, hoorde hij iemand om hulp roepen. "Onderaan de brug zag ik een jongeman in het water liggen", weet Kassa.

"Ik wilde hem redden, maar het grote probleem is dat ik niet kan zwemmen. Dan heb ik mijn benen rond de balustrade geplooid. Met één hand hield ik mijzelf goed vast, met de andere arm kon ik net bij de jongeman komen. Zo trok ik hem langzaam naar de kant. Ik durfde niet loslaten, dus heb ik hem met één hand en met mijn tanden naar boven getrokken. De jongen was duidelijk dronken en had een wonde boven zijn oog."

"Hij was al helemaal onderkoeld toen hij uit het water kwam. Mensen van de rommelmarkt kwamen meteen met een plastic zeil om rond de jongen te hangen. De ziekenwagen heeft hem even later meegenomen."

De politie werd erbij gehaald en toen wist Tamrat Kassa even niet goed wat te doen. "Ik woon al acht jaar in België, maar heb nog geen papieren. Toen de politie mijn papieren vroeg, toonde ik mijn busabonnement. Ik denk wel dat ze begrip hadden voor de situatie."

De Turnhoutse politie bevestigt het verhaal. De jongeman is intussen ondervraagd, maar heeft geen idee hoe hij in het water is beland.

EDLE

Foto Mia Uydens