Straatracers krijgen in beroep tot 4 jaar cel

Print
Straatracers krijgen in beroep tot 4 jaar cel

Straatracers krijgen in beroep tot 4 jaar cel

Bree - Het Antwerpse hof van beroep heeft maandag de 28-jarige Zakaria B. uit Borgerhout en de 27-jarige Sofian E.B. uit Eindhoven tot respectievelijk vier en drie jaar cel veroordeeld voor kwaadwillige verkeersbelemmering met de dood tot gevolg. Ze worden allebei ook tien jaar ontzet uit hun rechten. Bij de vermoedelijke straatrace in november 2012 in Bree kwamen twee passagiers om het leven.

In eerste aanleg hadden de chauffeurs geen straf gekregen omdat de feiten geherkwalificeerd werden van "kwaadwillige verkeersbelemmering" naar "een ongeval door een gebrek aan voorzichtigheid".

De rechter in beroep was niet mals voor de straatracers en noemde hen "roekeloos, zonder normbesef en met minachting voor de rechtstaat". De straffen van vier en drie jaar effectief waren al met al nog mild want het openbaar ministerie had acht en zes jaar cel geëist.

De straatracers moeten ook een schadevergoeding betalen, die in de duizenden euro's oploopt. De burgerlijke partijen krijgen daar slechts de helft van, omdat de dodelijke slachtoffers volgens de rechter zelf geïntoxiceerd waren toen ze in de wagen stapten. En omdat ze zelf hadden besloten geen gordel om te doen, zodat ze mee verantwoordelijk zijn voor de gevolgen.

De feiten dateren van 25 november 2012, toen een Porsche en een Mercedes aan hoge snelheid crashten op een verhoogde rotonde op de Rode Kruislaan in Bree. De twee passagiers van de Porsche, bestuurd door Zakaria B., overleefden de klap niet.

JVB
Archieffoto


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio