Seks & Relaties

"Huisartsen zijn medeverantwoordelijk voor steeds ergere borstkanker bij oudere vrouwen"

Print
"Huisartsen zijn medeverantwoordelijk voor steeds ergere borstkanker bij oudere vrouwen"

Huisartsen zijn medeverantwoordelijk voor steeds ergere borstkanker bij oudere vrouwen

Steeds meer vrouwen komen op gevorderde leeftijd bij specialisten in het ziekenhuis als er een zware vorm van borstkanker is vastgesteld. De voornaamste reden is volgens specialisten het gebrek aan opvolging en controle.

Vrouwen met een vergevorderde tumor maken tegenwoordig al zo'n 20% van alle diagnoses uit bij grote ziekenhuizen. "Zo was er onlangs een vrouw die klaagde over pijn in het bovenbeen en een andere vrouw die kampte met rugklachten. Het bleek in beide gevallen een uitgezaaide borstkanker te zijn", vertelt Wiebren Tjalma, specialist borstkanker van het UZA aan Het Nieuwsblad. De voornaamste reden dat dergelijke tumoren zo vergevorderd konden worden is volgens Tjalma een gebrek aan screening. Heel wat vrouwen houden zich niet aan de tweejaarlijkse controle op borstkanker uit schrik voor de stralingen van foto's.

Cijfers over het effect van straling moet je altijd relativeren. Meestal zijn ze gebaseerd op analyses uit de jaren 80. Sindsdien is de stralingsbelasting spectaculair verlaagd. Huisartsen wekken de indruk dat wij maar charlatans zijn. Ze houden vrouwen weg van de screenings en ondertussen kan de kanker zich ongestoord ontwikkelen. Heel veel vrouwen denken ook dat zij nooit borstkanker zullen krijgen. Maar ook de economische crisis speelt een rol. Mensen besparen op alles, zelfs op medische zorg."

Photo News / Mieke Geysmans

Niet te missen