"Leerkracht worden? Toelatingsproef doen"

Print
"Leerkracht worden? Toelatingsproef doen"

Leerkracht worden? Toelatingsproef doen

De Christelijke Onderwijs Centrale (COC), de grootste onderwijsvakbond van Vlaanderen, is te vinden voor een toelatingsproef voor leerkrachten. Ze reageren daarmee op de uitspraken van André Oosterlinck afgelopen weekend.

"Leraren zijn ontzettend behoudsgezind en hebben gemiddeld een te laag intellectueel niveau.” Dat zei André Oosterlinck, voorzitter van de associatie van de KU Leuven, in een dubbelinterview met minister van Onderwijs Pascal Smet in De Tijd.

“De onderwijshervorming zal nooit slagen als de volgende minister van Onderwijs niet eerst de lerarenopleiding grondig hervormt”, zei Oosterlinck. Hij pleitte ook voor het Fins model waar elke leerkracht universitair is en waar je alleen met de opleiding mag beginnen als je eerst slaagt voor een toelatingsexamen.

De Christelijke Onderwijs Centrale (COC) is wel te vinden voor een toelatingsproef. Er wordt zelfs een verplichte proef geëist. De vakbond wijst er ook op dat Oosterlinck, als voorzitter van de grootste universitaire associatie waartoe heel wat lerarenopleidingen horen, zelf wel verantwoordelijk is voor het niveau van de leerkrachten. “Als André Oosterlinck gelijk heeft, dan draagt hij hiervoor ook een grote verantwoordelijkheid”, zegt secretaris-generaal Jos Van der Hoeven.

Lees ook:

Mieke Van Hecke boos over uitval van Oosterlinck naar leraren
"We mogen schuld niet bij leerkrachten leggen"
"Leraren hebben een te laag niveau"

LC, NDB
Archieffoto