Celebs

Peter Goossens schrapt te moeilijke menu's: "Terugkeren naar de essentie, zoals biefstuk friet"

Print
Peter Goossens schrapt te moeilijke menu's: "Terugkeren naar de essentie, zoals biefstuk friet"

Peter Goossens schrapt te moeilijke menu's: Terugkeren naar de essentie, zoals biefstuk friet

Wie dezer dagen bij Hof Van Cleve gaat eten, krijgt een ander menu voorgesteld als toen souschef Michaël Vrijmoed nog mee aan het roer stond. Geen hypercomplexe gerechten met tien verschillende ingrediënten meer, maar een terugkeer naar de basis, waar zelfs biefstuk friet niet gemeden wordt.

"Mijn passie om te koken heeft me uit mijn moeilijke jaar gered. Ik ben nooit de liefde voor het vak verloren en dat is mijn redding geweest. Ik was een publiek figuur geworden. Het minste dat ik buiten mijn restaurant deed, kwam in de boekskes. En ik wilde dat daar een einde aan kwam", vertelt Goossens in De Tijd over zijn moeilijke mediajaar waarin hij alle tv-opdrachten stopzette en ook afscheid nam van Njam.

"Je moet je als chef af en toe in vraag stellen. Toen mijn souschef Michaël wegging, leek het me het ideale moment om dat te doen", aldus Goossens. Het resultaat mag er wezen: in plaats van moderne gerechten met tientallen ingrediënten serveert Goossens opnieuw geraffineerde eenvoud zoals een patrijs met witloof en frietjes, langoustines met eekhoorntjesbrood, dame blanche, friet met biefstuk en een kaaskar die van tientallen kazen teruggebracht is naar vier toppers.

"Ook in kaas heb je seizoenen. We stellen de kaas voor die op dit moment top is. Zo gaat het met al mijn gerechten. Het aanbod mag dan beperkter lijken, ik kies nu gewoon enkel ingrediënten die op dat moment echt top van kwaliteit zijn."

"Een Belg is een producteter. Een mooie portie van een goed hoofdproduct, dat is een van de essentiële kenmerken van onze Belgische keuken. En dat kunnen klanten hier krijgen. In mijn keuken draait het niet om bloemekes of takskes die ze tegenwoordig op een bord leggen. Wie hier bijvoorbeeld hopscheuten bestelt, krijgt eigenlijk twee porties, we komen nog één keer langs met een repasse. En kaviaar serveer ik in porties van dertig gram: als je daar maar een paar korreltjes van op een bord kan leggen, moet je er niet aan beginnen."

Al die productkennis heeft echter ook een prijs. Zo tel je voor een zevengangenmenu al snel 195 euro neer.

Photo News / Mieke Geysmans

Niet te missen