Ecocheques vooral ingeruild voor koelkasten, diepvriezers en wasmachines

Print
Ecocheques vooral ingeruild voor koelkasten, diepvriezers en 
wasmachines

Ecocheques vooral ingeruild voor koelkasten, diepvriezers en wasmachines

Maar liefst 97,5 procent van de ecocheques wordt ingeleverd, vooral voor energiezuinige koelkasten, diepvriezers en wasmachines. Dat blijkt uit cijfers van uitgiftemaatschappijen Edenred en Sodexo, die senator Nele Lijnen (Open Vld) opvroeg bij minister van Werk Monica De Coninck (sp.a).

In 2012 werden meer dan 25 miljoen ecocheques uitgegeven. Vorig jaar waren dat er 800.000 minder, maar nog altijd 24.428.000 stuks. Het totale aantal cheques dat werd ingewisseld, was respectievelijk 24,5 miljoen en 22,5 miljoen.

De elektronische huishoudapparaten voeren de top vijf van producten aan. Op de eerste plaats is er een ex aequo tussen de energiezuinige koelkast en diepvriezer, op twee staan de wasmachine en haardroger en op drie de spaarlamp. Slechts 1,7 procent van de cheques wordt gebruikt om de trein te nemen.

In 2012 en 2013 werden bij de handelaars geen controles meer uitgevoerd naar het respecteren van de lijst van producten waarvoor de cheques mogen worden gebruikt. "Omdat de resultaten in 2011 positief waren", klinkt het bij de minister. "249 verkooppunten werden anoniem gecontroleerd en slechts 4 respecteerden de regelgeving niet."

Lees vandaag meer in uw krant.

HDB, Foto PN