"Meest veelbelovende aanknopingspunt tot nu toe" naar vermist vliegtuig

Print

Meest veelbelovende aanknopingspunt tot nu toe naar vermist vliegtuig

Een schip van de Australische marine dat deelneemt aan de zoektocht naar het vermiste vliegtuig van Malaysian Airlines, heeft in de Indische Oceaan nieuwe akoestische signalen opgepikt die "overeenstemmen" met de signalen die door de zwarte dozen van een vliegtuig worden uitgezonden.

"Het meest veelbelovende aanknopingspunt tot nu toe", aldus Angus Houston, de chef van de coördinatiegroep voor de zoekoperatie.

Het schip Ocean Shield registreerde twee afzonderlijke signalen, een gedurende 2 uur en 20 minuten en een gedurende 13 minuten. "Het akoestische signaal klinkt als dat van een noodbaken", aldus Houston.

Hij riep op tot voorzichtigheid, omdat het nog dagen kan duren om te bevestigen dat de signalen afkomstig zijn van de zwarte doos van de vermiste vlucht. "We hebben nog een hoop nauwgezet werk te verrichten om te bevestigen dat dit de plaats is waar het vliegtuig het water raakte", aldus Houston. "In zee, op grote diepte, gaat er niets snel."De Ocean Shield is uitgerust met een toestel dat signalen van een vluchtrecorder tot op een diepte van 6.000 meter kan oppikken.

De Boeing 777 met 239 mensen aan boord verdween op 8 maart, toen ze van Kuala Lumpur naar Peking vloog. Vermoedelijk is het toestel - vlucht MH370 - in de Indische Oceaan gestort.

Belga, Foto AFP/EPA