Acteur Mickey Rooney (93) overleden

Print

Acteur Mickey Rooney (93) overleden

De Amerikaanse acteur Mickey Rooney, een van de grote sterren van filmstudio MGM in de jaren dertig en veertig, is overleden. Hij werd 93 jaar, zo melden Amerikaanse media.

De showbizzcarrière van Rooney, die in 1920 als Jospeh Yule geboren werd in Brooklyn, startte op de leeftijd van 18 maanden, toen hij al opgevoerd werd in de show van zijn ouders. Hij verscheen voor het eerst op het scherm op 5-jarige leeftijd.

Van kindsterretje groeide Rooney uit tot Hollywoodlegende. Hij speelde in meer dan 200 films en acteerde onder meer aan de zijde van Elizabeth Taylor in 'National Velvet' en van Audrey Hepburn in 'Breakfast at Tiffany's'. Zijn film- en musicalcarrière overspant meer dan 80 jaar.Rooney werd vier keer voor een Oscar genomineerd en won twee ere-Oscars (een "jeugd"-Oscar samen met Deanna Durbin in 1939 en een carrière-Oscar in 1983). Voorts won hij twee Golden Globes en een Emmy Award.

Ook de roddelblaadjes hadden hun werk met Mickey Rooney, die acht huwelijken en een bankroet (in 1962) op zijn naam heeft staan.

De acteur was volgens de media al een tijdje ziek.

Belga, Foto's PN/Reuters