Verzoening?

Print
Hij heeft het weer eens gedaan, Paul Kagame.

Aan de vooravond van de twintigste verjaardag van het begin van de genocide in Rwanda, heeft de sterke man van het centraal-Afrikaanse land Frankrijk ervan beschuldigd deelgenomen te hebben aan de genocide van 1994. België heeft volgens Paul Kagame deelgenomen aan “de politieke voorbereiding” van de volkerenmoord.

Op 6 april 1994 werd het vliegtuig met de Rwandese president Juvenal Habyarimana neergehaald vlak voor de landing in Kigali. De volgende dag werden tien Belgische VN-blauwhelmen die instonden voor de bescherming van de Rwandese premier Uwilingiyimana door Rwandese soldaten gevangengenomen en omgebracht. De daaropvolgende 100 dagen werden in Rwanda zo’n 800.000 mensen vermoord door milities van de hutu-meerderheid. Meestal leden van de tutsi-minderheid, maar ook veel hutu’s.

Na de moord op de Belgische para’s trok de VN haar vredesmacht terug. De wereld keek honderd dagen toe op de genocide in Rwanda en deed niets.

De cruciale vraag is sindsdien wie op die 6de april de hogedrukpan die Rwanda op dat ogenblik was deed ontploffen door de president te vermoorden.

Na het bloedbad kwamen in Rwanda de voormalige rebellen van Paul Kagame aan de macht, en sindsdien geldt daar het dogma dat Habyarimana vermoord werd door hutu-extremisten, met Franse hulp.

De jongste jaren wijzen nochtans meer en meer onderzoeken eerder in de richting van de toenmalige rebellen van Paul Kagame zelf als verantwoordelijken voor het neerschieten van het vliegtuig.

Dat maakt hen uiteraard nog niet verantwoordelijk voor de gigantische moordpartij die daarna is aangericht door de extremistische hutu-milities.

Twintig jaar na de genocide en vlak voor de officiële herdenking in Kigali vond Paul Kagame het nuttig om zijn beschuldigingen aan het adres van Frankrijk (en België) nog eens te herhalen.

De Franse regering besliste meteen om haar deelname aan de herdenking af te zeggen.

België zal wel vertegenwoordigd zijn in Kigali straks. De ministers Reynders van Buitenlandse Zaken en Labille van Ontwikkelingssamenwerking zeggen dat ze in de eerste plaats naar Rwanda gaan om de slachtoffers te herdenken, samen met de familieleden van de 22 Belgische slachtoffers van de genocide.

Toch wacht hen wellicht een moeilijk moment, als president Kagame zijn beschuldigingen tegen België nog eens herhaalt in zijn officiële speech.

Luc Standaert