"We mogen schuld niet bij leerkrachten leggen"

Print
"We mogen schuld niet bij leerkrachten leggen"

We mogen schuld niet bij leerkrachten leggen

In een reactie op de beweringen van ex-KU Leuven-rector André Oosterlinck in De Tijd dat de huidige generatie leerkrachten behoudsgezind en van een te laag intellectueel niveau is, zegt het OVSG, het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap vzw, dat de schuld hiervoor niet bij de leerkrachten mag gelegd worden.

"Als we een ander soort leerkrachten willen, moeten de onderwijswerkgevers en de beleidsmensen ervoor zorgen dat die er kunnen komen", zegt Patriek Delbaere, algemeen directeur van OVSG.

Delbaere vindt in een reactie aan het nieuwsagentschap Belga dat de manier waarop André Oosterlinck, voorzitter van de Associatie KU Leuven, de problematiek voorstelt "wel héél scherp gesteld".

Volgens de OVSG-directeur mag de schuld voor wat hier wordt vastgesteld niet alleen maar in de schoenen van de leerkrachten worden geschoven. "Er zijn trouwens nog heel veel goede leerkrachten in onze scholen", merkt Delbaere op. "Maar de onderwijsverstrekkers en de beleidsmensen moeten zich afvragen of de onderwijsopleidingen niet moeten versterkt worden, of de status van het ambt niet moet worden opgekrikt en of er niet wat meer werk moet gemaakt worden van permanente opleiding."

Volgens de OVSG werden op die vlakken al waardevolle voorzetten gegeven in het loopbaandebat. "Dat debat is opgestart, maar nog lang niet afgerond, en het zal aan de Vlaamse regering toekomen om de doelstellingen van dat debat vorm te geven, namelijk dat we excellente leerkrachten krijgen en dat we ze ook behouden. Het leraarschap moet weer eerste keuze worden bij wie zich inschrijft voor een onderwijsopleiding."

Lees ook: "Leraren hebben een te laag niveau"

Archiefbeeld SVdE