"Leraren hebben een te laag niveau"

Print
"Leraren hebben een te laag niveau"

Leraren hebben een te laag niveau

"De gemiddelde leraar is behoudsgezind en heeft een te laag intellectueel niveau". Dat zegt André Oosterlinck, de voorzitter van de Associatie KU Leuven.

In een dubbelinterview met Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet in De Tijd haalt André Oosterlinck uit naar het niveau van Vlaamse leerkrachten. "De onderwijshervorming zal nooit slagen als de volgende minister van Onderwijs niet eerst de lerarenopleiding grondig hervormt. Ons lerarenkorps is niet aangepast aan de uitdagingen", stelt Oosterlinck. Volgens de voormalige rector van de KULeuven is het huidige lerarenkorps "ontzettend behoudsgezind", en heeft het gemiddeld een te laag intellectueel niveau. "In mijn jeugd was de schoolmeester een respectabel beroep van een zeer hoog intellectueel niveau. In sommige landen is dat nog altijd zo. In Finland hebben ze een toelatingsexamen aan de universiteit om leraar te mogen worden, en bovendien zijn alle leerkrachten er universitairen", luidt het.

Pascal Smet zegt in het interview dat er meer en betere opleidingen moeten komen voor leraren. "Daarnaast moeten we opnieuw mensen van academisch niveau naar de lerarenopleiding krijgen. En in een lerarenkorps hebben we mensen nodig die niet hun hele leven voor de klas hebben gestaan, maar actief waren in het bedrijfsleven", aldus Smet.

Belga