Bond Beter Leefmilieu buist Vlaamse regering

Print
Bond Beter Leefmilieu buist Vlaamse regering

Bond Beter Leefmilieu buist Vlaamse regering

Bond Beter Leefmilieu toont zich donderdag snoeihard voor de milieuprestaties van de Vlaamse regering. Coalitiepartners CD&V, sp.a en N-VA gingen duurzame maar minder populaire keuzes stelselmatig uit de weg, luidt het. "De sense of urgency ontbrak, de zin voor maatschappelijke verantwoordelijkheid ook."

Als collectief krijgt de Vlaamse regering van BBL vier op tien. De keuzes in complexe dossiers als Uplace, Oosterweel en de Brusselse ring "zullen de problemen erger maken", terwijl ook het Vlaams Klimaatbeleidsplan "teleurstellend weinig" voorstelt, stelt BBL donderdag ook al in De Tijd.

Ministers die over eigen instrumenten beschikken, hield BBL afzonderlijk tegen het licht. Zo gaf minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) volgens de organisatie "de indruk niet te weten van welk hout pijlen te maken". Met haar maatregelen zal Vlaanderen de klimaatdoelstelling in 2020 niet halen en er kwam amper beweging in de aanpak van de slechte luchtkwaliteit. Schauvlieges visie op het afvalbeleid was voor BBL wel goed, maar de omzet in beleidsdaden stokte.

Ook partijgenoten Hilde Crevits (Mobiliteit) en Kris Peeters (Landbouw) zijn voor BBL gebuisd. Crevits speelde te veel op veilig met technische ingrepen, maar had geen "duidelijke visie op de transitie in ons mobiliteitssysteem" noch "de moed om die in de praktijk te vertalen". Peeters deed dan weer weinig aan het verduurzamen van de landbouw.

Sp.a-minister Freya Van den Bossche haalt zes op tien, onder meer voor de energiebesparingsmaatregelen in gebouwen. Op vlak van hernieuwbare energie startte ze volgens BBL dan weer met goede intenties, maar het resultaat bleef te mager.

En ook N-VA-collega Philippe Muyters raakte met de hakken over de sloot (5/10). Hij startte veelbelovend met het groenboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, "maar toonde gaandeweg minder ruggengraat". De inhaalbeweging voor extra natuur en bos bengelden volgens BBL dan weer "helemaal onderaan zijn prioriteitenlijstje".

Foto Belga