"De Wever lacht kiezer uit met pandastunt"

Print
"De Wever lacht kiezer uit met pandastunt"

De Wever lacht kiezer uit met pandastunt

Op de Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren klom Bart De Wever verkleed als panda het podium op, om daar vervolgens nog af te vallen ook. Met een tsunami aan kritiek en lacherige reacties tot gevolg.

Panda's Pairi Daiza schrijven brief naar Bart De Wever

“Ik weet het nu zeker. De burgemeester van Antwerpen hoort thuis in de Zoo”, twitterde Brussels minister Guy Vanhengel (Open Vld). “Hiermee maakt De Wever de hele politiek belachelijk. Als minister van Binnenlands Bestuur zou Geert Bourgeois eens moeten bekijken of de burgemeester van Antwerpen de waardigheid van zijn ambt niet heeft geschonden.” Diezelfde Bourgeois riep de tvomroepen in 2005 op om politici niet meer uit te nodigen voor entertainmentprogramma’s.

“Als Bart zich beter voelt als panda dan in zijn eigen kostuum, is dat zijn zaak”, reageert sp.a-voorzitter Bruno Tobback laconiek. “Dit ondergraaft alleen zijn geloofwaarheid, niet die van de politiek. Waar ik wel problemen mee heb, is dat hij uitvluchten zoekt om weg te blijven van voorzittersdebatten en dan in dezelfde week zo de show gaat stelen. Dat is de kiezer uitlachen."

Mediastrategie

“Het is niet de eerste keer dat De Wever zich belachelijk maakt”, merkt politicoloog Dave Sinardet op. "Maar hij komt met veel weg. Toch is het mogelijk dat dit voor een deel van de kiezers een stap te ver is. De Wever heeft de voorbije weken enkele belangrijke afspraken geschrapt. Dat hij dít dan wel doet, schaadt de geloofwaardigheid van de politiek. De Wever is een kei in mediastrategie. "

De Gentse politicoloog Carl Devos vindt de commotie wat overtrokken. “Ik zou hier geen politiek drama van maken. De Wever heeft de sperperiode niet geschonden. Hij mocht dit doen. Belangrijker is de vraag of het verstandig was van VIER om De Wever te vragen voor de uitreiking. Eén politicus in deze periode een podium geven vind ik deontologisch niet gepast."

Lees ook: Panda De Wever valt van podium
En: Wie was de andere panda naast De Wever?

RALI, PG
Beeld VIER