Di Rupo vreest "sociaal bloedbad" bij "rechtse regering"

Print
Di Rupo vreest "sociaal bloedbad" bij "rechtse regering"

Di Rupo vreest sociaal bloedbad bij rechtse regering

Premier Elio Di Rupo (PS), die afgelopen weekend zijn verkiezingscampagne aftrapte, vreest dat bij het aantreden van een "rechtse regering" een heus "sociaal bloedbad" plaats zal vinden. Hij zei dat maandagochtend op de Franstalige radio-omroep Bel RTL. Di Rupo moet niet weten van verder snoeiwerk in de federale begroting, zoals verschillende andere partijen dat voorstellen.

"Je voelt dat bij rechts echt de wil aanwezig is om een regering te vormen met enkel de rechtse partijen. Als dit scenario werkelijkheid wordt, kan ik u zeggen dat er een sociaal bloedbad zal plaatsvinden", zei Di Rupo.

Hij verwerpt de besparingsvoorstellen van die partijen. "Je kan niet zeggen dat je 10 tot 15 miljard dollar wil besparen op de federale overheid. De federale overheid, dat zijn de sociale zekerheid, de politieagenten, de mensen van Justitie, de mensen die werken op het ministerie van Financiën, de cipiers... Wat gaan we doen? Hen afschaffen? Dat is niet ernstig."

Het tegenvoorstel van de PS, herhaalde de premier, is om "drie miljard euro te herinvesteren in de mensen die werken", dankzij de strijd tegen sociale fraude en een belasting op de grote vermogens.

Di Rupo werd ook gevraagd naar de manier waarop hij de twee Chinese panda's op de luchthaven verwelkomde, ondertussen een maand geleden. De premier had toen een pluchen panda in de hand, maar dat was niet opzettelijk, zegt hij nu. "Denkt u nu echt dat ik het tarmac opgegaan ben met een pluchen beer? Het was de piloot van het vliegtuig die mij die had gegeven en die ik vasthield. Het is zelfs vernederend te denken dat ik daar naartoe zou gaan met een pluchen panda."

Belga, Foto Photo News