Reclame voor plastische chirurgie wordt verboden

Print
Reclame voor plastische chirurgie wordt verboden

Reclame voor plastische chirurgie wordt verboden

De Senaat heeft donderdag ingestemd met een wet die reclame voor plastische chirurgie verbiedt. De Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (RBSPS), de organisatie die de plastische chirurgen vertegenwoordigt, reageert tevreden op het verbod.

Het verbod op reclame voor esthetische ingrepen werd in 2011 al eens gestemd in het parlement, maar in mei 2013 werd die wet door het Grondwettelijk Hof vernietigd wegens "ongeoorloofde discriminatie".

Lees ook: TvFamilie geeft borstcorrectie weg (video)

Jeff Hoeyberghs stunt met groepskorting: operaties aan helft van de prijs

Het nieuwe verbod, dat al via de Kamer gepasseerd is, moet nu tegemoet komen aan de opmerkingen die toen werden gemaakt. De tekst voorziet ook straffen voor wie het verbod niet respecteert. De sancties variëren van een gevangenisstraf van 8 dagen tot 6 maanden en een boete van 250 euro tot 5.000 euro.

Het blad TV Familie had vorige week nog voor ophef gezorgd met een campagne waarbij een reeks schoonheidsingrepen te winnen waren. Ook via de website Groupon werden eerder al promotieacties voor dergelijke ingrepen gevoerd.

De Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (RBSPS) is opgetogen over de nieuwe regeling.

"Promoties en publiciteit bagatelliseren esthetisch chirurgische ingrepen die allesbehalve zonder risico zijn en zetten zo kwetsbare personen aan om zichzelf onherroepelijke schade te berokkenen. We zijn dus enorm tevreden over dit nieuw wettelijk kader die zal toelaten om dubieuze praktijken, zoals misleidende en vergelijkende reclame af te schaffen en het gebruik van financiële argumenten te verhinderen", klinkt het.

Ook minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) en senatrice Dominique Tilmans (MR), die het initiatief nam voor de wet, juichen de nieuwe wet toe.

Lees ook:
Wat zegde het Grondwettelijk Hof over deze wet?
Wat zegt de wet precies?

Belga, Archieffoto PN