EU-parlement stemt vóór netneutraliteit en afschaffing roamingkosten

Print
EU-parlement stemt vóór netneutraliteit en afschaffing roamingkosten

EU-parlement stemt vóór netneutraliteit en afschaffing roamingkosten

Het principe van de netneutraliteit, waarbij internetproviders alle data gelijk behandelen en bedrijven dus geen voorrang kunnen geven op het internet, moet worden gehandhaafd in de Europese wetgeving. Dat besliste het Europees Parlement donderdag, dat over het 'telecompakket' wel nog een compromis moet sluiten met de lidstaten. De Europese volksvertegenwoordigers vragen ook dat de roamingtarieven afgeschaft worden tegen december 2015.

Sp.a-parlementslid Kathleen Van Brempt is zeer tevreden met het resultaat van de stemming. "Netneutraliteit is als het ware de antidiscriminatiewet voor dataverkeer", legt ze uit. "Zonder netneutraliteit ontstaat het risico dat derden bepalen welke informatie de bevolking wel of niet bereikt. Dat zou onaanvaardbaar zijn voor een Unie die haar burgers een vrij recht op informatie garandeert."

Roaming

De telecomwetgeving is een voorstel van Europees commissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes. Zij maakte van het afschaffen van de tarieven voor bellen en mobiel surfen in het buitenland - roaming - een strijdpunt. "Met deze instemming speelt de EU in op de behoeften van de burgers. En daar draait de EU om: het verwijderen van belemmeringen om het leven makkelijker en minder duur te maken."

De goedkeuring door de lidstaten wordt over de verkiezingen van mei heen getild. Naar alle verwachting zal er tegen eind dit jaar een akkoord gevonden worden.

Belga, archieffoto