Brandfase oranje in Vlaamse natuurgebieden

Print
Brandfase oranje in Vlaamse natuurgebieden

Brandfase oranje in Vlaamse natuurgebieden

Het Agentschap voor Natuur en Bos meldt dat vandaag/donderdag brandfase oranje wordt afgekondigd in de Vlaamse natuur- en bosgebieden.

Natuurgebieden zoals heide en naaldbossen zijn op dit moment extra brandgevoelig. Brandgevaarlijke periodes in het voorjaar zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen. Het verhoogd brandgevaar is een combinatie van de dorre bodemvegetatie in heide en naaldbossen enerzijds en anderzijds de zeer droge (noord)oostelijke wind van de laatste weken.

Het brandrisico wordt dagelijks geëvalueerd met een brandwaarschuwingsindex. Die wordt berekend door de Meteowing Luchtmacht (meetapparatuur in Deurne), en een brandgevaar-meetstation op het Klein Schietveld in Kapellen.

Hieraan worden vier opeenvolgende alarmeringsfases (groen – geel – oranje – rood) gekoppeld die gevolgen hebben voor het toezicht en de paraatheid van brandweerdiensten, beheerders en andere hulpdiensten. Deze maatregelen gaan van het bezetten van de brandtorens tot uiterste paraatheid en eventueel preventief patrouilleren door brandweerdiensten op het terrein.

Brandfase oranje wijst op verhoogd brandgevaar. "In deze periode vragen we aan alle bezoekers om extra alert en voorzichtig te zijn. Zoals altijd, is het verboden om vuur te maken of om sigarettenpeuken op de grond te gooien. Het is in deze vakantieperiode bovendien van belang om kinderen niet zonder toezicht op heideterreinen te laten", vraagt het Agentschap voor Natuur en Bos.

Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens in de Vlaamse natuurgebieden worden overdag bemand.

Archieffoto Belga (Kalmthoutse Heide na de grote heidebrand in mei 2011)