Bonden woedend door verbod op wilde staking

Print
Bonden woedend door verbod op wilde staking

Bonden woedend door verbod op wilde staking

De overheidsbonden en de socialisten zijn ziedend omdat in de Senaat met een wisselmeerderheid een MR-voorstel werd goedgekeurd dat wilde of spontane stakingen verbiedt.

In de Senaatscommissie Financiën en Economische Aangelegenheden is een MR-wetsvoorstel over de minimale dienstverlening bij overheidsbedrijven met een wisselmeerderheid goedgekeurd. De socialisten waren tegen, maar N-VA zorgde met liberalen en CD&V voor de nodige stemmen. De tekst bepaalt dat het beheerscontract met de NMBS in een verbod op wilde stakingen moet voorzien. Wie de continuïteit van de dienst belemmert, riskeert een financiële straf.

De overheidsbonden reageren furieus. "Dit betekent een oorlogsverklaring aan het stakingsrecht en zal op alle mogelijke manieren worden bestreden", benadrukt Karel Stessens, voorzitter van de socialistische overheidsvakbond ACOD.

"We begrijpen niet goed waarom dat voorstel plots in de Senaat opduikt. Er zit een rare bepaling in, namelijk dat het betrokken bedrijf financieel zal worden afgestraft als het geen continuïteit kan bieden", aldus Luc Hamelinck, voorzitter ACV Openbare Diensten. "Men rekent er dus op dat de directie het personeel onder druk zal zetten om geen acties te voeren."

Volgens sp.a-voorzitter Bruno Tobback heeft de goedkeuring met wisselmeerderheid te maken met politiek spierballengerol en profileringsdrang in de aanloop naar de verkiezingen. "Wij zijn evenmin tevreden met wilde stakingen maar dit voorstel biedt geen oplossing. Daar is overleg met de bonden voor nodig."

"Geen commentaar", luidt het bij de NMBS-woordvoerder Bart Crols. "Dit is een politieke kwestie. Wij voeren de wet uit."

Lees meer in uw krant.

DC

Foto Photo News: Wilde staking in Brussel in 2011, toen arbeiders van de vuilnisophaaldienst protesteerden tegen het feit dat ze onder de bevoegdheid van het Brussels Gewest kwamen.