Website ter preventie van alcohol- en cannabisgebruik bij verstandelijk beperkten

Print
Website ter preventie van alcohol- en cannabisgebruik bij verstandelijk beperkten

Website ter preventie van alcohol- en cannabisgebruik bij verstandelijk beperkten

Hasselt - Met de website www.slimkicken.be willen CAD Limburg en een aantal partners een antwoord geven op de nood om personen met minder verbale mogelijkheden en met verstandelijke beperkingen te laten nadenken over hun alcohol- en/of cannabisgebruik. Met het aanbod van toegankelijke informatie en aangepaste oefeningen wordt online hulpverlening ook voor hen mogelijk, zo bleek op een persvoorstelling van het project, vrijdag.

CAD Limburg heeft voor deze website samengewerkt met de innovatiecel eSocialwork van de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLim) voor de pedagogische aspecten. Om de gevaren van drugs en alcohol over te brengen naar jongeren of jongvolwassenen met verstandelijke beperkingen, autisme of mensen met een psychische kwetsbaarheid, is een specifieke aanpak nodig, zoals aangepast taalgebruik en visuele informatie.

Op www.slimkicken.be kunnen deze personen ook online aan de slag met hun vragen en bezorgdheden over hun drank- en cannabisgebruik. De initiatiefnemers zien deze website omwille van de specifieke doelgroep en aanpak als een noodzakelijke aanvulling bij reeds bestaande onlinehulpverlening zoals www.alcoholhulp.be of cannabishulp.be.

Tijdens de persvoorstelling bleek ook dat de hulpverleners die www.slimkicken.be hebben opgezet, de negatieve invloed van de media ervaren bij de doelgroep van mensen met verstandelijke beperkingen. Ze merken dat figuren als Xavier van FC De Kampioenen, die vrolijk zijn "dagschotels" bestelt, of de normvervaging ten opzichte van cannabis in een programma als Eigen Kweek, nefast zijn voor de perceptie van alcohol- en druggebruik bij de doelgroep.

Belga
Archieffoto


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio