Schoonzoon Osama Bin Laden riskeert levenslang

Anderhalve dag hadden de gezworenen nodig, dan geraakten de twaalf juryleden het eens: Schuldig! De schoonzoon van Osama bin Laden verdwijnt achter de tralies in de Verenigde Staten. Hoelang is nog niet geweten.

tmas

De schoonzoon van Osama Bin Laden is in New York wegens samenzwering tot moord veroordeeld. De gezworenen verklaarden Sulaiman Abu Graith volgens de aanklacht schuldig. De strafmaat is nog niet bekend, maar de 48-jarige man riskeert levenslang. Abu Ghaith is met Fatima, een van de dochters van de drie jaar geleden door een Amerikaanse commandogroep gedode al-Qaida-leider Osama bin Laden, getrouwd. In de aanklacht werd hij beschuldigd van samenzwering tot moord en steun aan al-Qaida. Hij zou een van de belangrijkste propagandisten van het terreurnetwerk zijn geweest. De openbare aanklager toonde de rechtbank een video, waarin Ghaith de lof zwaait over al-Qaida en de terreuraanslagen van 11 september 2001, waarbij bijna 3000 mensen het leven lieten.

Later riep hij radicale moslims op "de storm niet te laten rusten, in het bijzonder niet die van de vliegtuigen". Op 11 september 2001 hadden radicaalislamitische terroristen passagiersvliegtuigen gekaapt en in het New Yorkse World Trade Center en op het Pentagon laten crashen. Die terreuraanslagen brachten de VS in shock en gaven Washington onder andere de aanleiding voor de oorlogen in Afghanistan en Irak en tot de uitbouw van zijn inlichtingendiensten.

Ghaith werd vorig jaar in Jordanië gevat. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste al-Qaida-leider, die tot nog toe in de VS terecht stond. Het proces was begin deze maand begonnen.

Belga, Beeld Reuters

Meer over Osama bin Laden