Bijkomend onderzoek in zaak-Jonathan Jacob nog niet afgerond

Het bijkomend onderzoek in het dossier van Jonathan Jacob is nog niet volledig afgerond. De behandeling van de zaak voor de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen wordt donderdag dan ook uitgesteld naar een latere datum. Dat meldt Paul Van Tigchelt, woordvoerder bij het Antwerpse parket-generaal.

jrosquin

De KI had in december een tiental bijkomende onderzoeksdaden bevolen in de zaak van Jonathan Jacob, de twintiger die vier jaar geleden overleed in een politiecel in Mortsel. Het dossier zou donderdag opnieuw voor de KI komen, maar volgens het parket-generaal zijn niet alle bijkomende onderzoeksdaden volledig klaar, waardoor de behandeling van de zaak wordt uitgesteld.

Psychotisch

Jonathan Jacob was onder invloed van amfetamines toen de politie hem op 6 januari 2010 van straat plukte en overbracht naar het politiekantoor in Mortsel. Hij werd onderzocht door een huisarts, die oordeelde dat hij psychotisch was en voor zijn eigen veiligheid opgenomen moest worden. Nadat hij omwille van zijn agressief gedrag tot tweemaal toe geweigerd werd in het psychiatrisch centrum Broeders Alexianen, belandde hij in een cel in Mortsel.

Uiteindelijk werd beslist om het Bijzondere Bijstandsteam (BBT) van de lokale politie van Antwerpen erbij te halen, dat hem moest immobiliseren voor een kalmerend spuitje, zodat hij alsnog in het psychiatrisch centrum kon worden opgenomen. Jonathan stierf na het optreden van het BBT.

In februari 2013 verwees de raadkamer de vroegere directeur en een psychiater van de Alexianen naar de rechtbank voor schuldig verzuim, alsook één agent van het BBT voor de toegebrachte slagen. De drie verdachten gingen in beroep. Het is nu aan de KI om te oordelen wie er voor de rechtbank moet verschijnen.

Beeld: leden van het BBT overmeesteren Jonathan Jacob in zijn cel in Mortsel

Meer over Jonathan Jacob