Mishandelde comapatiënt: "Wie heeft dit gedaan en waarom?"

Een comapatiënt die vorige week in het ziekenhuis werd opgenomen met een viervoudige kaakbreuk en een gebroken oogkas, werd al sinds december mishandeld in de rusthuiskamer waar hij al 18 jaar verblijft. Politie en parket voeren een onderzoek.

ikerremans

De 52-jarige Daniël Goemaere uit Vrasene verblijft al sinds 1996 in een kamertje in het OCMW-rusthuis Ter Wilgen in Sint-Niklaas. De voorbije weken en zelfs maanden heeft het OCMW-personeel verwondingen vastgesteld, zoals bloedingen en infecties. Een spoedarts in AZ Nikolaas stelde vorige week vrijdag met zekerheid vast dat Daniël door iemand werd toegetakeld.

Uit onderzoek blijkt dat de mishandelingen al in december gestart waren. “We hadden niets door. Twee weken geleden zagen we wel dat zijn hoofd een beetje opgezwollen was, maar wie kon vermoeden dat de oorzaak van die zwelling zo afgrijselijk kon zijn”, vragen zijn zus Magda en haar echtgenoot André zich af.

Alle pistes open

Er werd een wetsdokter aangesteld en ook de politie startte een onderzoek. De directie van het Sint-Niklase OCMW verleent uiteraard de volledige medewerking. Het OCMW voert ook een eigen, intern onderzoek. "We sluiten geen enkele piste uit: personeel, mensen van buitenaf of medebewoners”, zegt OCMW-voorzitter Mike Nachtegael.

Daniël verbleef op een afdeling met dementerende bejaarden. Typisch aan dat ziektebeeld is onvoorspelbaar agressief gedrag. “De afdeling is vrij toegankelijk. Iedereen die de code kent, kan binnen geraken. Het is nu nog te vroeg om te denken aan extra veiligheidsmaatregelen. We willen er geen gesloten instelling van maken. En, als er kwaad opzet in het spel is, is eigenlijk geen enkele veiligheidsmaatregel voldoende.”

De zus van Daniël wil haar broer nu zo snel mogelijk in een ander rusthuis onderbrengen. “We hopen dat hij in het OCMW-rusthuis van Beveren terechtkan. Hem hier laten blijven, is echt geen optie.”

SOPY, Foto's Gert Cools

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer