Pairi Daiza eist einde van subsidies voor Zoo en Planckendael

Print
Pairi Daiza eist einde van subsidies voor Zoo en Planckendael

Pairi Daiza eist einde van subsidies voor Zoo en Planckendael

De topman van het park Pairi Daiza in Henegouwen, Eric Domb, eist dat de Vlaamse overheid haar subsidies aan de Zoo in Antwerpen en dierenpark Planckendael in Mechelen stopzet. Hij heeft daarvoor een mandaat gegeven aan een advocatenkantoor. Dat schrijven De Tijd en L'Echo.

Volgens Domb hebben beide parken tussen 2002 en 2013 zowat 97 miljoen euro Vlaamse subsidies gekregen, terwijl zijn eigen park maar 10 miljoen kreeg van het Waals Gewest. Volgens Domb is dat oneerlijke concurrentie. "Daarom vraag ik dat Vlaanderen de volgende schijf subsidies voor het jaar 2016 niet uitkeert aan beide parken."

Gaat Vlaanderen niet in op zijn eis, dan volgen gerechtelijke stappen. "Geloof me, dat is het laatste wat ik wil. Als ik een klacht indien bij de Europese Commissie wegens schending van de concurrentieregels zullen Planckendael en de Zoo van Antwerpen bijna zeker 70 miljoen aan onterechte staatssteun moeten terugbetalen. In dat geval zijn beide parken failliet."

De Antwerpse Zoo en Pairi Daiza leven al langer in onmin met elkaar. Nadat Domb onlangs twee panda's uit China voor de neus van de Antwerpse Zoo had weggekaapt, ontaardde de ruzie in een open oorlog. Premier Elio Di Rupo brengt zondag samen met de Chinese president een bezoek aan het nieuwe verblijf van de panda's in Wallonië.

Foto Photo News: Eric Domb (links) bij de aankomst van de panda's in Zaventem op 23 februari.