Fientje Moerman:"Open Vld'ers gingen naakt in zee zwemmen na fractiedagen"

Afscheidnemend Vlaams Parlementslid Fientje Moerman heeft in een interview een merkwaardige liberale gewoonte onthuld. Tijdens de jaarlijkse fractiedagen in Oostende is het kennelijk gebruikelijk dat “iedereen ‘s nachts poedelnaakt in de zee ging zwemmen”. Intussen zijn er ook al namen gevallen.

fvranckx

Fientje Moerman heeft geen verkiesbare plaats meer gekregen en stapt uit de politiek. In een gesprek met De Morgen heeft ze het vooral over haar feministisch engagement. Wanneer ze het over het belang van de seksismewet heeft, zegt ze dat zij ook dingen heeft meegemaakt “waar je die mannen nu een proces voor kunt aandoen.”

“Grotendeels bleef dat gelukkig verbaal”, licht ze verder toe. “Maar ik heb altijd mijn voorzorgen genomen. Tijdens onze jaarlijkse fractiedagen in Oostende was het de gewoonte dat iedereen ‘s nachts poedelnaakt in de zee ging zwemmen. Ik wilde dat niet. Ik wilde niet in een positie terechtkomen waarin ik een collega die misschien wat gedronken had een oplawaai moest verkopen.”

“De mensen uit het binnenland komen graag naar de kust”, zegt Bart Tommelein, fractieleider en schepen in Oostende. “Ikzelf ben al elf jaar lid van de fractie en ik ben nooit bij naaktzwemmen betrokken geweest”, voegt hij er snel aan toe. “Het gaat om een aantal individuën."

Moerman overdrijft, is de teneur, er waren wel eens speelvogels die ‘s nachts verkoeling zochten, maar een gewoonte was het niet en veel meer dan snel in en uit het water spurten ook niet. Drie namen komen telkens weer terug, aldus DS Avond: Patrick Dewael, Bart Somers en Hilde Vautmans.

Vautmans toont zich alvast sportief: “Naar de zee ga je nu eenmaal om te zwemmen, maar veel meer moet je daar niet achter zoeken. Ik dook even goed ‘s morgens het water in. En steeds met de nodige kledingstukken.”

De nieuwe generatie zou de traditie in ere houden met vicepremier Alexander De Croo op kop. En Annick De Ridder, vandaag N-VA-lid, zou onvervaard mee het water zijn ingedoken.

Voorzitster Gwendolyn Rutten maakt op Twitter van de nood een deugd:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Lees het volledige artikel in uw weekendkrant.

DH, Archieffoto PN