110 klassen nemen deel aan quiz van krant en hogeschool (quiz hier mee)

Print
110 klassen nemen deel aan quiz van krant en hogeschool (quiz hier mee)

110 klassen nemen deel aan quiz van krant en hogeschool (quiz hier mee)

Diepenbeek - Jongeren en kinderen in de actualiteit geïnteresseerd krijgen, kan. Zeker als het op een speelse manier gebeurt. Het beste bewijs is de maandelijkse quiz die leraars in spe van de PXL opstellen voor kinderen van het zesde studiejaar en de eerste graad van het middelbaar onderwijs.

De rode draad van deze quiz is de papieren versies van Het Belang van Limburg. Niet minder dan 110 klassen van 74 scholen nemen er maandelijks aan deel. Een onverhoopt succes waardoor een nieuwe actualiteitsquiz in het nieuwe schooljaar niet kon uitblijven. Het opstellen van die kennistest wordt ook in het lessenpakket van de lerarenopleiding opgenomen.

Uit een studie van de Katholieke Hogeschool Limburg bleek vorig jaar dat het met de algemene kennis van de studenten in de lerarenopleiding maar pover was gesteld.

Om die kennis van de actualiteit op te krikken, sloegen mensen van de krant Het Belang van Limburg en de PXL Education de handen in elkaar. Samen bekokstoofden ze een ambitieus plan: zowel bij de studenten lerarenopleiding als de leerlingen van het zesde studiejaar en de eerste graad van het secundair onderwijs de kennis van de actualiteit verhogen.

"Een keer per maand leveren studenten 140 vragen die ze uit de krant hebben gehaald. Twee coördinatoren halen er de 15 beste vragen uit. Deze lijst wordt naar de deelnemende klassen gestuurd. Het is dus de leerkracht die beslist hoe de quiz gebeurt", legt Marc Hermans, hoofd van PXL Education uit.

In de finale van de quiz nemen in mei twee leerlingen uit elke klas het tegen elkaar op. En ook daar is de rode draad van de vragenronde wat er de voorbije week in de krant stond.

Toekomst

Voor de twee partners is dit project een investering in de toekomst. "We proberen op allerlei manieren jongeren te stimuleren om meer interesse in de actualiteit te krijgen. De quiz is een instrument. Een ander voorbeeld is de kranten die dagelijks naar een 100-tal scholen gaan zodat de leraar er samen met zijn klas in kan werken", zegt hoofdredacteur Ivo Vandekerckhove.

Intussen werd al overeengekomen dat er volgend schooljaar een opvolger van de quiz komt. "Meer nog, alle studenten van de lerarenopleidingen gaan volgend schooljaar aan dit project werken. Omdat ze op deze manier ook leren hoe ze de actualiteit naar de klas moeten brengen. Iets wat ze in een loopbaan zeker kunnen gebruiken", besluit Marc Hermans.

Quiz zelf mee via hbvl.be/scholenquiz!

De oplossingen voor de quiz van februari:

1. Peeters en Janssens
2. Dit gaat over het desastreuze ongeval in Zonhoven waarbij zeven jongeren omkwamen. De mama van Melanie Crits waarschuwt ouders om niet toe te geven aan de lokroep van jongeren om al op jonge leeftijd te gaan feesten en drinken.
3. De luier stuurt automatisch een bericht naar je computer of smartphone wanneer hij ververst moet worden.
4. Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese raad.
5. Mensen eten te veel suiker.De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de norm voor de hoeveelheid suiker die verantwoord wordt geacht gehalveerd. In de nieuwe richtlijn stelt de WHO dat een volwassene niet meer suiker moet gebruiken dan zo'n 25 gram per dag, dat is zoveel als 5,5 suikerklontjes.
6. Dit zijn de Olympische Spelen voor mensen met een beperking.
7. Anderlecht, de ploeg van trainer Van den Brom, verloor opnieuw. Hij werd ontslagen.
8. De Krim is onderdeel van Rusland geworden. Schiereiland is de aardrijkskundige term voor een stuk land dat slechts voor een stukje aan het vasteland verbonden is.
9. De paardenstaarten worden gebruikt om pruiken te maken voor vrouwen die strijden tegen borstkanker.
10. Een defibrillator is een apparaat om door middel van stroomstoten een stilstaand hart weer op gang te brengen
11. Hij de vuilniszakken, zij de was.
12. De cartoonist speelt met de actualiteit. Hij stelt de namaakindustrie aan de kaak door de draak te steken met de pas aangekomen pandaberen in Pairi Daiza.
13. Wiskunde.
14. Dit is het vliegtuig van Malaysia Airlines dat mysterieus verdwenen is.
15. Wereldoorlog I vond van 1914 tot 1918 plaats.

MM


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio