Luchthaven Wevelgem oefent op komst president Obama

Vrijdagochtend heeft een Amerikaanse delegatie een oefening georganiseerd op de luchthaven van Wevelgem. Dat zegt directeur Stefaan Van Eeckhoutte. Het is wel nog niet duidelijk of de Amerikanen effectief gebruik zullen maken van de regionale luchthaven in Wevelgem voor het bezoek van president Barack Obama.

mceulemans

Er werden bij de oefening zes helikopters van het leger ingezet. Daarbovenop waren er nog twee helikopters, waarvan één reservetoestel, die gebruikt zouden worden voor het vervoer van de presidentiële delegatie. Het gaat om de zogenoemde Marine One. "De oefening moest uitwijzen of de luchthaven van Wevelgem een optie is om gebruik van te maken voor het bezoek aan Waregem", zegt directeur Van Eeckhoutte. "Ik kan niet kwijt of de luchthaven ook effectief zal gebruikt worden komende woensdag."

Beperkingen voor luchtverkeer

Er werden vanmorgen enkele beperkingen voor het luchtverkeer opgelegd. "Ik weet niet of er nog beperkingen komen, maar dat kan. We kunnen dat altijd à la minute organiseren." Vrijdagmiddag verliep alles weer normaal op de regionale luchthaven.

Ook ziekenhuizen in de buurt werden aangesproken. Zo ontving AZ Groeninge in Kortrijk een paar weken geleden nog bezoek van een delegatie. "Er vond een verkennend bezoek plaats", zegt AZ Groeninge. "We zijn alvast klaar, zoals altijd, voor mocht er iets gebeuren."

Jan Ypermanziekenhuis

Ook het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper werd gecontacteerd volgens VTM Nieuws. "We hebben een aantal gegevens moeten doorgeven en het standaardprotocol, dat doorlopen wordt bij elke komst van een prominente figuur, meegegeven", zegt het Jan Ypermanziekenhuis aan Belga. "Wij houden geen aparte kamer of een apart team vrij, maar zijn wel klaar. Dat is de afgelopen dagen nog gebleken na het bomincident in Ieper of na de ontdekking van de munitie in Zonnebeke."

Belga, foto Reuters

Meer over Barack Obama