Brazilië rouwt om aanvoerder eerste wereldkampioenenploeg

Print
Hilderaldo Luiz Bellini, kapitein van het Braziliaanse elftal dat in 1958 wereldkampioen werd, is donderdag op 83-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Sao Paulo. Bellini leed al meer dan een decennium aan de ziekte van Alzheimer en verloor drie jaar geleden zijn spraakvermogen.

Als centrale verdediger was Bellini kapitein van het elftal dat Brazilië in 1958 in Zweden zijn allereerste wereldtitel bezorgde. Hij speelde er toen aan de zijde van de jonge Pelé, die nadien nog twee keer wereldkampioen zou worden.

Eerste 'bekertiller'

In 1962 werd Bellini opnieuw wereldkampioen met Brazilië, maar op dat WK in Chili was hij slechts invaller. Bellini is volgens de overlevering ook de allereerste speler die de wereldbekertrofee (toen de Jules Rimet Cup) boven het hoofd tilde. Daarmee zette hij een trend die vandaag nog steeds wordt gevolgd.

In clubverband kwam de Braziliaan uit voor Vasco de Gama, Sao Paulo FC en Atletico Paranaense. Voor het mythische Maracanastadion in Rio de Janeiro staat er een standbeeld van hem.

Belga, beeld YouTube