Slechts twee auto's met alcoholslot drie jaar na invoering

Ruim drie jaar nadat de invoering van het alcoholslot wettelijk mogelijk is gemaakt, zijn er in ons land nog maar twee van die toestellen in gebruik. In Nederland zijn er in dezelfde periode al ruim 3.000 geplaatst.

jatimmermans

Bij de installatie van het eerste alcoholslot in ons land, vorige zomer bij een chauffeur uit Gent, werd aangekondigd dat de rest nu snel zou volgen. Intussen is het aantal verdubbeld... van één naar twee. Het alcoholslot geraakt met andere woorden maar niet gelanceerd. De reden: veel te duur.

Melchior Wathelet (cdH), staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, geeft toe dat de kostprijs een belangrijke factor is waarom nog niet meer alcoholsloten zijn geplaatst.

Een alcoholslot laten installeren kost (toestel, installatie en periodieke download van gegevens) 5.600 euro voor vijf jaar of 2.500 euro voor twee jaar. En daar komen nog heel wat kosten bovenop. Wie het toestel wil huren, betaalt bijvoorbeeld 260 euro installatie, 120 euro om het te laten verwijderen en 120 euro per maand huurgeld. Het omkaderingsprogramma bij het BIVV kost nog eens 1.210 euro per jaar. Allemaal te betalen door de veroordeelde chauffeur. Niet elke politierechter lijkt geneigd om chauffeurs zo op kosten te jagen. "Men kan de rechter wel vragen om de verkeersboete die er meestal mee gepaard gaat, af te trekken van de kosten van het toestel, zegt Wathelet.

Lees het volledige verhaal in uw woensdagkrant

THIERRY GOEMAN

Archiefbeeld Photo News

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer