Koen Wauters: "Tranen van uitputting en emotie" (video)

Print
De titanenstrijd is beslecht: Tom Waes is na een bikkelharde rolstoelmarathon de winnaar van Wauters vs. Waes. Het meest aangrijpende moment van alle Wauters vs. Waes-afleveringen was ongetwijfeld toen Koen Wauters gisteren na de marathon in zijn wheeler, zoals zo’n sportrolstoel heet, over de eindstreep bolde en in tranen uitbarstte.

“Dat was niet uit ontgoocheling, maar van de uitputting en de emoties”, blikt Koen terug. “Het was trouwens niet de eerste keer. Aan de finish van Parijs-Dakar heb ik ook wel eens een traan gelaten. Het geeft een geweldige ontlading wanneer je een intense inspanning tot een goed einde brengt.”

Lees ook: Tom wint Wauters vs Waes

“Ik heb mezelf ook niets te verwijten over die marathon. Ik heb alles gegeven wat ik had, Tom was gewoon de betere”, aldus Wauters. “Ik zit er ook niet mee in om mijn meerdere te erkennen. Waar ik wel nog van wakker heb gelegen, zijn andere proeven: Had ik maar ‘Przewalskipaardenmiddel’ juist geschreven bij het dictee. Of had ik echt niet een paar Sito-sticks meer kunnen maken? Het verschil was 37 satés op 10.000. Belachelijk weinig om mee te verliezen.”

Waes: "Respect voor Koen"

De uiteindelijke winnaar Tom Waes weigert ook pertinent om Koen Wauters te degraderen tot verliezer. “Toen Koen over de meet kwam, heb ik meteen gezegd: respect, dat meende ik toen en nu nog steeds. Ik weet hoe geweldig wij alle twee hebben afgezien. Daarom ook dat ik het schavot voor de nummer 2 weggooide en Koen vroeg om samen met mij op dat van nummer 1 te staan. Ik realiseer me hoe verdomd close het vaak tussen ons is geweest. Dat maakte Wauters vs. Waes volgens mij ook zo spannend en een succes bij de kijker.”

Hans Van Goethem
Foto's: VRT

Bekijk de finale van de rolstoelmarathon:

Telefacts gunt vanavond een blik achter de schermen van Wauters vs. Waes, om 21.50 op vtm.