Hoopvolle volgelingen stoppen goeroe in diepvries

Print
Hoopvolle volgelingen stoppen goeroe in diepvries

Hoopvolle volgelingen stoppen goeroe in diepvries

India is in de ban van een enigszins vreemde discussie, letterlijk op leven en dood. Eind januari overleed namelijk goeroe Ashutosh Maharaj, de spirituele leider van de Bewustwordingsmissie van het Goddelijke Licht, aan een hartaanval. Althans, dat is wat vastgesteld werd door de artsen in Punjab, die hem klinisch dood verklaarden. Fout, zeggen zijn volgelingen, hij verkeert enkel in een staat van diepe meditatie. In afwachting van zijn ontwaken, stopten ze hem dan maar in de diepvries, zo meldt de BBC.

"Hij is niet dood. De medische wereld begrijpt niets van zaken als yoga. We vertrouwen er op dat hij terugkomt", zo liet zijn woordvoerder Swami Vishalanand aan de BBC weten. Volgens hem verkeert Ashutosh in een staat van opperste meditatie, samadhi genaamd.

Nadat de artsen de zeventiger dood hadden verklaard, waakten zijn volgelingen gedurende een week bij het lichaam. "Het was een spirituele belevenis. Zijn lichaam was nog niet aan het ontbinden toen we het in de diepvries stopten", aldus Vishalanand.

De zaak kwam voor de rechter nadat de voormalige chauffeur van de goeroe beweerde dat Ashutosh enkel in een diepvries werd gehouden opdat zijn naaste volgelingen zijn rijkdom onder elkaar konden verdelen. De rechter verwierp de klacht en liet weten dat de goeroe klinisch dood verklaard was en dat zijn volgelingen met het lichaam mochten doen wat ze wilden.

De belangrijkste boodschap van de Missie, die 30 miljoen volgelingen zou hebben, is wereldvrede te brengen door zelfontplooiing. Volgens de website heeft de Missie 350 filialen in 15 landen.

In 1993 weigerden de volgelingen van goeroe Balak Brahmachari uit Calcutta, het huidige Kolkata, gedurende twee maanden hun dode leider te cremeren. Ze beweerden dat hij zou terugkomen uit een "meditatieve trance". Uiteindelijk bestormden 450 agenten het religieuze centrum waar het ontbindende lichaam zich bevond en werd Brahmachari toch gecremeerd.

Belga, Foto AFP: volgelingen van Maharaj