Belg steeds banger over privacy

Meer en meer Belgen denken dat er iemand meeluistert als ze aan de telefoon hangen. Dat blijkt uit de honderden klachten die de Privacycommissie vorig jaar heeft ontvangen. "Sinds de onthullingen van Edward Snowden over afluisterpraktijken is de Belg niet meer gerust."

jatimmermans

Helemaal onterecht is die vrees bovendien niet, benadrukt de Privacycommissie. "Vorig jaar was er het grote datalek bij de NMBS, waarbij persoonsgegevens van 700.000 klanten zomaar op het internet zijn beland. Vervolgens kwam het nieuws dat duizenden gesprekken via de centrales van Belgacom waren afgeluisterd", zegt commissievoorzitter Willem Debeuckelaere. "Sindsdien merken we een klimaat waarin mensen ons makkelijker contacteren en denken dat er iemand meeluistert."

Vorig jaar kreeg de Privacycommissie bijna dubbel zoveel klachten binnen als in 2012. Ze kreeg zelfs tips over banken en ziekenhuizen die op Facebook het profiel van hun klanten en patiënten bekijken om na te gaan hoe die mensen leven en of ze wel een dure lening of operatie kunnen betalen.

Lees ook: Banken bespioneren je Facebook-profiel (video)

WB

Foto AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer