



8 maart 1984: Zeven mijnwerkers komen om in Eisden
Vandaag is het precies dertig jaar geleden dat zeven mijnwerkers het leven lieten in de steenkoolmijn van Eisden (Maasmechelen). Het was de laatste mijnramp van die omvang, toen veroorzaakt door een ontploffing met grauwvuur.
Op donderdagavond 8 maart 1984, tussen 19 en 20 uur, werden op zo'n 700 meter diepte zeven mijnwerkers verrast door het grauwvuur. Ze hadden de hoge concentratie van gassen niet opgemerkt, waardoor er een ontploffing met grauwvuur was ontstaan.
De omgekomen mijnwerkers waren opzichter Alfons Thijs, Mustafa Cansev, Hypoliet Dreesen, Necdet Er, Marino Fumurola, Ferudu Özdil en Ismet Tas.
"De eerste, Alfons Thijs uit Boorsem, was aanvankelijk niet bij de rest van de groep, maar is terug naar de plaats van het onheil gegaan omdat zijn makkers in gevaar waren", zegt Ludo Coenen, bestuurslid van het comité Tuinwijk2020, en lokaal verslaggever op het moment van de ramp.
Coenen herinnert zich de chaos nog. "Het was de gewoonte dat de sirenes van de mijn loeiden bij iedere shiftwissel, maar ook als er iets was gebeurd. Toen dus die donderdag de sirenes afgingen, verzamelden de echtgenotes, kinderen en andere familieleden van de mijnwerkers aan de poorten om te vernemen om er iets met hun dierbaren was gebeurd."
Voor twee Belgen, vier Turken en een Italiaan kon geen hulp meer baten. Eén mijnwerker van Turkse origine wist wel nog net te ontkomen. De discussie over de veiligheid in de mijnen laaide opnieuw hoog op.
Koning Boudewijn en premier Wilfried Martens kwamen twee dagen na de feiten de mijn van Eisden bezoeken en de nabestaanden van de slachtoffers condoleren, nadat ze kritiek hadden gekregen omdat ze niet eerder ter plaatse waren geweest.
Alle slachtoffers werden apart begraven. De lichamen van de vier Turkse slachtoffers werden naar Turkije gerepatrieerd.
"Er was wel nog een plechtigheid nadien in de kerk", herinnert Ludo Coenen zich. "Onder meer minister van Landsverdediging Vreven was toen present." Drie jaar later ging de mijn van Eisden definitief dicht.
Om de ramp van 8 maart 1984 te herdenken, wordt op zaterdag 15 maart een huldebetoon georganiseerd. De initiatiefenemers zijn de Mijnwerkers-Brancardiers, Stichting Erfgoed Eisden en het buurtcomité Tuinwijk2020.
Om 14 uur is er een huldebetoon aan het monument De Putmannen op het kerkplein van de Eisdense Tuinwijk. Burgemeester Raf Terwingen en de Turkse ambassadeur in ons land zullen hierbij aanwezig zijn.
Na het huldebetoon wordt een tentoonstelling geopend worden over de mijnramp. De tentoonstelling is gratis toegankelijk op zaterdag 15 en zondag 16 maart van 14 tot 18 uur.
Belga, Archieffoto's
Hoofdpunten
Martine Meuws (GRL): “Alles wat door het gat van glasbol kan, steken mensen er in”
“Dankjewel, vier het leven en pluk de dag”: mama van Evi Hanssen neemt afscheid van het leven met zelf geregisseerd feest
Limburgse roedel bestaat nog minstens uit vijf wolven
Een avond in het spoor van Sam Gooris: “Voor één soort publiek treed ik niet meer op”