Kosovo speelt 0-0 gelijk tegen Haïti in eerste officiële match

De nationale voetbalploeg van Kosovo heeft woensdag zijn allereerste vriendschappelijke wedstrijd onder officieel toezicht van de FIFA gespeeld. 15.000 toeschouwers in Mitrovica zagen hoe de Kosovaren tegen Haïti niet verder kwamen dan een bloedeloze 0-0.

tmas

De FIFA hanteerde bijzonder strikte regels voor deze wedstrijd. Zo was het de Kosovaren verboden om hun volkslied te zingen, de nationale vlag te heisen of nationalistische tekens op de truitjes te dragen.

De historische interland heeft Kosovo doen dromen. Iedereen hoopt er nu dat de internationale isolatie van het land, sinds het in 2008 door de Albanese meerderheid eenzijdig onafhankelijk verklaard werd, zal stoppen. Die wens werd ook uitgedrukt door de Kosovaarse premier Hashim Thaci, die bij de wedstrijd aanwezig was.

Voor de wedstrijd werd door de voetbalfederatie ook de Kosovaarse Belg Adnan Januzaj uitgenodigd, maar die gaf geen gevolg aan de invitatie. Januzaj wil pas voor een land kiezen wanneer hij een vaste waarde is bij zijn club Manchester United.

Belga, Foto AFP: de Kosovaarse spelers tijdens een van hun voorbereidende trainingen.